نگاه رسانه‌های فارسی زبان به دستگیری ۱۷ جاسوس سیا

به نقل از سایت اخبار رسانه :   

به گزارش خبرنگار خبرگزاری مهر، صبح امروز خبر اول تمام رسانه‌های برخط کشور بر یک موضوع متمرکز بود، اعلام «جزئیاتی از دستگیری ۱۷ جاسوس مرتبط با سیا» بلافاصله با انتشار این خبر فضای رسانه‌ای کشور درگیر این ماجرا شد. این خبر در رسانه‌های داخلی به نقل از یک نشست خبری از مدیر کل ضدجاسوسی وزارت اطلاعات در معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به صدر اخبار آمد. متن خبر رسانه‌های داخلی پراکندگی زیادی نداشت و به نظر می‌رسید محتوای این جلسه با دقت زیادی در فضای رسانه‌ای بازتاب پیدا کرده است.

علی رغم اینکه بازتاب این نشست در رسانه‌های داخلی با قریب به ۱۵۰۰ کلمه صورت گرفت، رسانه‌های فارسی زبان خارجی همچون بی بی سی فارسی، رادیو فردا و شبکه صدای آمریکا با تعللی یکساعته این خبر را بازتاب دادند و اغلب جزئیات این خبر را بسیار کوتاه‌تر از آنچه در رسانه‌های داخلی منتشر شده بود به صدر اخبار آورند. در این میان درگذشت «یوکیو آمانو»، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی هم این فرصت را برای گردانندگان سایت‌های این رسانه‌ها بوجود آورد که از ضریب انعکاس خبر دستگیری جاسوسان وابسته به سیا در ایران بکاهند.

خبر کوتاه بی بی سی فارسی

بی بی سی فارسی در ۳۰۰ کلمه به نقل از خبرگزاری ایسنا بخش‌هایی از این نشست را منتشر کرد و در پاراگراف دوم متن خبر موضوع اعدام برخی از دستگیر شدگان به عنوان مفسد فی الارض را برجسته کرد.

در متنی که این رسانه فارسی زبان منتشر کرده است هیچ اشاره‌ای به صحبت‌های مدیر کل ضدجاسوسی وزارت اطلاعات مبنی بر چگونگی آموزش این افراد دستگیر شده، روش‌های نقل و انتقال اطلاعات و چگونگی مدارکی که سیا در اختیار آنها می گذاشته نشده است.

در انتهای این خبر هم تنظیم کننده متن با تأکید اعلام کرده است که فیلم دستگیری این افراد توسط خبرگزاری فارس تهیه و امشب در تلویزیون پخش می‌شود.

برجسته شدن اعدام دستگیرشدگان

رادیو فردا هم از جمله رسانه‌های فارسی زبان است که وابستگی مستقیمی به دولت آمریکا دارد، سایت این مرکز رسانه‌ای هم با تنظیم خبری نزدیک به بی بی سی فارسی مجدد اعدام دستگیرشدگان را برجسته کرده است.

این سایت در لینکی داخلی به دیگر مطلب خود مربوط به تاریخ ۲۸ خرداد سال جاری، مخاطب را به مطلبی هدایت می‌کند که در آن خبرهای دستگیری مربوط به این ۱۷ نفر به تازگی منتشر شده بود. در این مطلب با عمد خاصی گزارشگر تلاش کرده است اظهارات مقامات وزارت اطلاعات ایران را یک «ادعا» توصیف کند. در نهایت هم تأکید مطلب به این مضمون اختصاص داشت که ایران و آمریکا در یک جنگ قدرت قراردارند و هرآنچه ایران انجام می‌دهد توسط آمریکا بی پاسخ نمی‌ماند.

اعلام وزارت اطلاعات جایگزین با ادعای آن

البته در مطلبی که امروز رادیو فردا منتشر کرده است خبر این سایت مربوط به ۲۸ خرداد به جای ادعای وزارت اطلاعات با عبارت «اعلام وزارت اطلاعات» جایگزین شده است که نشان می‌دهد سردبیران این سایت خبر این دستگیری‌ها را دیگر صحیح می‌دانند.

سایت شبکه صدای آمریکا دیگر رسانه وابسته دولت آمریکا که این خبر را به هیچ وجه در سایت خود برجسته نکرده است، در مطلب خود به دنبال ایجاد تشکیک در صحت خبر است. در شروع این مطلب آمده است: «در حالی که پیشتر قوه قضائیه ایران از تقاضای صدور حکم اعدام برای متهمان «جاسوسی» در «مراکز نظامی» خبر داده بود، این بار وزارت اطلاعات تعداد متهمان بازداشت شده در «مراکز حساس و حیاتی» را ۱۷ نفر عنوان و اعلام کرد که برخی از این افراد به «اعدام» محکوم شده‌اند.»

سناریوی تکراری محاکمه متخصصان در ایران

این سایت هم برای تنظیم محتوای این خبر به سراغ گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) رفته است و تلاش کرده است بخش‌هایی از صحبت مدیرکل جاسوسی وزارت اطلاعات که عنوان کرده بود دستگیرشدگان از افراد «متخصص و کارشناس» بودند را برجسته کند و به این شکل دستاویزی برای کارشناسان و تحلیل گران این رسانه‌ها بوجود بیاورد که در آینده مجازات مجرمان این پرونده را آزار افراد بی گناه معرفی کند.

تلاش برای زیاد نشان دادن مجازات اعدام

صدای آمریکا برای هدایت مخاطب خود به دیگر مطالب این سایت در میانه این خبر تیتر (همراه با لینک) «جمهوری اسلامی بار دیگر می‌خواهد برای برخی به اتهام جاسوسی مجازات اعدام صادر کند» را اختصاص داده است که با توجه به مطالب قبلی به نظر می‌رسد موضع آینده این شبکه رسانه‌ای آمریکایی در قبال این پرونده مشخص خواهد بود. در ذیل همین خبر امروز هم صدای آمریکا سابقه‌ای به دادگاه یک پزشک ایرانی محاکمه شده در دادگاه انقلاب داد که باز در زمره سناریوی «مجازات ناعادلانه جمهوری اسلامی ایران برای افراد متخصص» قلمداد می‌شود.

ایران اینترنشنال هم شبیه بی بی سی

سایت شبکه ایران اینترنشنال محتوای نشست خبری اخیر مدیر کل ضدجاسوسی وزارت اطلاعات را بر سه محور برجسته کرده است. در محور اول همراستا با دیگر شبکه‌های فارسی زبان خارجی مجازات اعدام مورد بررسی قرار گرفته است و تنظیم این بخش خبر مجدد شباهت زیادی به مطلب بی بی سی فارسی دارد.

در بخش دوم انتشار تصاویر ویدئویی دستگیر شدگان در خبرگزاری تسنیم مورد توجه قرار گرفته است و تنظیم کننده این خبر به گونه‌ای القا کرده است که انگار این افراد از نگاه این خبرگزاری داخلی مجرم هستند.

در بخش سوم این رسانه وابسته دولت سعودی موضوع همکاری اطلاعاتی ایران و کشورهای متحدش مورد توجه قرار گرفته است. در این بخش گزارش ایران اینترنشنال به نقل از نشریه انگلیسی تلگراف سرویس‌های اطلاعاتی ایران و چین با یکدیگر همکاری دارند. البته گزارشگر این شبکه رسانه‌ای در این بخش هم تلاش کرده است نسبتی جنایتکارانه به نهادهای امنیتی و اطلاعاتی ایران منتسب کند و به نقل از یک منبع اطلاعاتی آمریکایی گمنام که سمت وی هم در متن نیامده است عوامل اطلاعاتی ایران متهم به اقدام جنایت در کشور آمریکا شده‌اند اما هیچ سندی دال بر این خبر به همراه صحبت این مقام اطلاعاتی آمریکایی منتشر نشده است.

برچسب ها:

اخبار رسانه

159
0 0